SaaS چیست؟
SAAS یا Software as a Service شکلی از ارائه نرم افزار است که از این طریق دیتای مربوط به برنامه مورد نظر به صورت یکپارچه و کامل بر روی cloud قرار میگیرد. در این حالت کاربر از طریق یک browser وب میتواند به نرم افزار دسترسی داشته باشد. که به نرم افزار به عنوان سرویس یا اجاره نرم افزار هم موسوم است.
در این مدل به دلیل اینکه نرم افزار بر روی server شرکت سرویس دهنده مستقر است، کاربر احتیاجی به تامین سخت افزار لازم برای اجرای برنامه را ندارد. به همین ترتیب هزینه های مربوط به نصب، عیب یابی، نگهداری، آپدیت و … نیز برای کاربر به صفر میرسد.
استفاده از مدل SaaS در تامین نرم افزار های لازم در فعالیت های اقتصادی و مشاغل مختلف بسیار رایج شده است. به عنوان مثال برنامه های حسابداری، CRM، سیستم های مدیریت منابع انسانی و … مواردی هستند که امروزه به صورت SaaS به مشتریان ارائه میشوند. کمپانی های قدرتمندی مثل microsoft، oracle، IBM و …در این حوزه فعالند.
تاریخچه SaaS
در ابتدای دهه 1960 برخی سرویس دهندگان mainframe به منظور تامین سرویس های تجارت در سازمان، به عنوان فایل شیرینگ یا utility computing معرف شدند. این سرویس ها عبارتند از ارائه ی استوریج دیتاسنتر و توان محاسباتی به سازمان های با حجم داده بالا.
توسعه ی اینترنت در دهه 1990 میلادی بخش جدیدی از محاسبات متمرکز موسوم به ASP را به وجود آورد. که به منظور کاهش مخارج تجارتی را ایجاد کردند که مشتمل بر میزبانی و مدیریت متمرکز اپلیکیشن ها بود. SaaS در حقیقت توسعه یافته ی مدل ASP است. عبارت اختصاری SaaS نخستین بار در یک مقاله داخلی در سال 2001 در قسمت کسب و کار الکترونیک صنایع نرم افزار و اطلاعات انتشار یافت. SaaS به عنوان نسل آینده ی برنامه های کامپیوتری معرفی میشود. و متخصصان این حوزه معتقدند که عمر استفاده از برنامه های سیستم های شخصی به پایان رسیده و وقت آن است که کاربران به SaaS روی آورند.